ERP Sistemi Nedir?
ERP (KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI) (Enterprise Resource Planning)
1980’li yıllarda bilgisayarın gelişmesi sonucunda rekabet artışı sebebiyle daha hızlı ve mantıklı kararlar alma ihtiyacı; işletmeleri senkronize çalışmak ve entegrasyonunu tamamlamak zorunda bırakmıştır. ERP, şirketin bütün kollarının toplandığı bir yazılım platformu olarak düşünülebilir. Şirket içi kolların ya da şirketler arası bilgi akışının gerçek zamanlı olarak kontrolünü sağlar. Fiziksel ve finansal kaynakların bir arada bulunabilmesinin entegrasyonunu sağlayan sistemdir.
- Erp
- erp nedir
- İşletme Özetini Gösteren Ana Sayfa
Standart bir ERP ine sıradan bir yazılım gibi çalıştığı bilgisayardaki donanım ve yazılımları kullanır, çalışma stili itibariyle tipik bir masaüstü uygulamasından hiçbir farkı yoktur. Çok farklı verileri bir arada tutabilen bütünleşik bir database kullanmaktadır. ERP sistemlerinde ilk üretim noktasından müşteriye ulaşana kadar ki tüm süreçler tutulabilir, bunlara faturalardan carilere kadar pek çok detay eklenebilmektedir. ERP ile hedeflenen asıl nokta bütün süreçleri anlamlı kılabilmektir bu doğrultuda ERP bütün şirket verilerini tüm detaylarıyla ortaya sermektedir. Oracle, SAP, Microsoft Axapta, Baan ve People Soft bazı örnek ERP’ler arasında sayılabilir. Bilinen şirketlerden örnek olarak; Coca-Cola 200 farklı ülkedeki iş süreçlerini bir bütün haline getirmek ve standardizasyon sağlayabilmek adına SAP Kurumsal sistem yazılımını kullanmaktadır.
ERP ile Nasıl Başarı Sağlanır? Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Hangileridir?
- Sistemden başarı sağlayabilmek adına üst yönetimin desteği alınmalıdır.
- Üst yönetimin yanı sıra, bu sistemlerin kurulumu ve uygulanması uzmanlık gerektiren bir durumdur. Bu konuda firma içinde uzman biri çalışmalıdır yahut profesyonel destek alabileceğiniz bir firma olmalıdır. Aksi halde sistem entegrasyonunuzu düzene sokamayabilirsiniz.
- Her işletmede farklı bir çalışma stili olduğu için sabit bir ERP paketi bulunmamaktadır bu nedenle size en uygun ERP seçilmeli ya da özel bir ERP paketi oluşturulmalıdır.
- ERP’ye uyabilmek adına çalışma şeklini değiştirmek yine büyük bir hata olarak değerlendirilebilir.
ERP’nin Avantajları
- Veri görünebilirliğini arttırmak.
- Entegrasyon sağlayışı.
- Doğru karar almaya destek olmak.
- Karar alma sürecini hızlandırmak.
- Hızlı ve Doğru karar alma süreci akabinde müşteri memnuniyeti ve verimlilik artışı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!