Depo Düzenleme Programı

E-ticarette önemli olan konulardan birisi de depo ve stok düzenleme işlemleridir. Depo ve stok yönetiminin başarılı olarak yapılması ve e-ticaret sitesiyle uyumlu bir şekilde çalışması, olabilecek yanlış siparişlerin önüne geçilebilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Stoğu bulunmayan ürünlerin site üzerinde bulunması ya da düzensiz bir deponun olması,firma veya işletmenizin işlerini aksatabilir. Yaşanan olumsuz durumların müşterilerinize yansıması da marka ve firma güvenilirliğinizi zedeleyebileceği için daha ciddi problemlere yol açabilir.

Başarılı bir depo düzenleme için atılması gereken adımlar :

Sipariş edilen ve teslim alınan ürün adetlerinin kontrolleri

Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin üretim sürecine katılmıyorsanız ve bunları başka toptancılardan tedarik ediyorsanız, sipariş ettiğiniz ürünler ile ve teslim aldığınız ürün adetlerini karşılaştırarak başlayabilirsiniz.

Büyük çapta ürün alımlarında, talep edilen ürün miktarından farklı teslimatlar gerçekleştirilebiliyor. Burada elinize aşkın veya eksik miktarda mal geçmiş olabilir. Depo yönetimi sırasında bu ürünlerin adetlerini kontrol etmek bu karışıklıkların önüne geçme de önemli rol oynar.

Ürün kodu ve barkod sistemi kullanma

Ürün takibini kolaylaştırmak adına ürün kod ve barkod sistemlerinden faydalanabilirsiniz.Bu sistemleri kullandığınızda her bir ürün için belirli bir kodunuz olur ve  bu kodları takip etmek daha kolay olabilecektir.

Rafları düzenleme

Depolardaki raf düzeni de çok önemli konulardandır. Gelişigüzel yerleştirilmiş ürünlerdense depoda bulunan raflarınızda belli bir düzen tutabilirsiniz. Bu düzeni ürünlerin kodlarına ve ürün çeşitlerine göre yapabileceğiniz gibi adına ve alfabetik sıraya göre de yapabilirsiniz.

Bu düzenin sağlanması, ürünlerin çalışanlar tarafından daha kolay bulunmasını sağlayacağı gibi siparişlerde oluşabilecek karışıklıklarının da önlenmesini sağlar.


Sattığınız ürünlerin kaydını tutun

Ürünleri sattıktan sonra da bu stok kaydının güncellenmesi gerekmektedir. Ürün satışından sonra, ürünün satın alınma tarihi kim tarafından satın alındığı ve ürünün gönderiliş tarihi gibi verileri kaydederek, bu ürünler için satış sonrası bir kayıt tutun.

Bu sayede deponuza giren ve çıkan ürünlerin bir kaydı oluşmuş olur. Hem stok yönetimini kolaylaştırır hem de hangi ürünlerin daha çok satıldığını ve ne kadar sürede satıldığını görebilirsiniz.

 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir