Barkodlu Satış Sistemleri
Barkodlu Sistemleri
Günümüzde her ürünün üzerinde dikkatimizi çeken bir etiket yer almaktadır. Bu etikete barkod denir. Barkodlar içerisinde içerik, üretim şekli hakkında bilgiler, fiyat bilgisi gibi bilgiler barındırır. Hemen hemen her üründe bulunan barkod sayesinde ürün bilgilerine ulaşabiliriz. Bu şekilde hem satıcı hem alıcı istediği bilgilere ürünün barkodundan kolayca ulaşabilir. Barkod etiketi bulunana mağazaların tüketicilere göre daha çok tercih edildiği fark edilmiştir. Bunun en büyük nedeni ise kimseye sormadan ürünün sadece barkodunu tanıtarak ürün hakkında birçok bilginin elde edilmesidir. Müşteriye sunulan bu özgürlükle beraber bundan en çok karı mağazacılar elde ediyor. Sadece kar değil kolaylık da sağlayan sistem, ürünlerin stok bilgisi takibi, bilgi ve içeriklerin eklenmesi, ürün takibi, ürünlere kolayca ulaşım ve ürün dokümanlarına ulaşım sağlar bunun yanında hesap kesim işlemleri ve fatura işlemleri kolayca sağlanır. Bir işletmeye barkod sistemi kurulması için barkod sistemlerinin yazılımlarının yüklenmesi gerekir yani bir işletmede barkodların okunması için yazılım, barkod sistemi ve her ürün için barkod tanımlanması gerekmektedir. Ürünlere barkodlar yapıldıktan sonra yazılım kurulur ve barkodlar tanımlanır. Barkodların içerisine ürün bilgileri ve daha birçok bilgi eklenir.
Barkod Yazılımı Ücretli midir?
Barkod yazılımları genellikle ücretlidir. Bunun sebebi ise bu yazılımların maliyetli olmasıdır. Ücretsiz yazılımlar ise çoğu demo yazılımlardır. Demo yazılımlar evet ücretsizdir ama ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayamaz. Çünkü her etiketin tanımlanması zor olacaktır. Bu etiketlerin birçok kısaltması ve kodu vardır demolarda bunların bulunması zordur. Üstelik ücretsiz demolarda okutma ve satış sınırı bulunmaktadır. Bunlarla uğraşmamak için en iyisi ücretli yani lisanslı bir barkod sistemi satın almaktır. Ücretli lisanslar hakkında bilgi almak için barkod firmalarını arayabilir veya internet üzerinden fiyat bilgisi, yazılım bilgisi ve barkod cinsi bilgisi edinebilirsiniz. Kendi işletmenizin cinsine göre barkod seçimi yapabilirsiniz. Genellikle sıfırlı ve birli barkod sistemi kullanılır. Bu sistemde çizgiler ve boşluklar vardır. Yani siyah ve beyaz çizgiler. Bu çizgiler boyuna çizgilerdir. Siyah çizgiler biri beyaz çizgiler veya başka bir değişle boşluklar sıfırı ifade eder.
Barkod Yazılımı Hakkında
Barkod kullanımı yaygınlaştıkça kurallara ihtiyaç duymaya başlamıştır. Bu kuralların düzenlemesiyle birlikte raflarda Türkiye’de üretilen ürünlerin yerli üretim logosunu bulundurma zorunluluğu gelmiştir. Böylece hangi ürünün hangi ülkede üretildiği ve hangi ülkeden geldiği belirtilmiş olacak. Yani bir ürünün menşei hangi ülke ise o ülkeye ait olduğuna dair ibare bulundurmak zorunda. Bu ibareyi bulunduran barkod yazılımını satın aldığınızda menşei Türkiye olan ürünler otomatik olarak yerli üretim etiketi alır. Barkodda yazan birçok bilgiyle birlikte yerli üretim olduğu da kaydolur. Tabii ki bu satın alınan yazılım cinsine bağlıdır. Aldığınız yazılımda kodlu değilse yerli üretimin Türkiye olduğu bunu yazılımdan değiştirerek sağlayabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!